Veiligheid, Zakelijk

Wat is een pager nu eigenlijk…

Hoort u in uw omgeving weleens het woord pager voorbijkomen? Maar weet u niet wat dit inhoudt? We hebben voor u het een en ander uitgezocht rondom het gebruik van een pager, dit zodat u volledig op de hoogte bent van dit apparaatje.

De pager

Een pager is ook wel een ander woord voor een pieper of semafoon. Het is een alarmontvanger die werkt op een landelijk of lokaal netwerk. Het wordt gebruikt om een signaal of tekstbericht te versturen. Het is uitgerust met een of meer telefoonnummers die door de oproeper kunnen worden gekozen. Als reactie op de oproep wordt een audiosignaal afgegeven.

Waar worden ze gebruikt?

Een pieper of pager worden gebruikt in bijvoorbeeld restaurants om aan te geven dat het eten klaar is aan de bediening, maar ook bij de vrijwillige brandweer maken ze er gebruik van om aan te geven dat ze met spoed naar de kazerne moeten komen. Ook andere hulpdiensten maken gebruik van de pager in geval van nood.

Het lokale netwerk

Ook lokaal wordt een pager gebruikt, dit wordt vaak door bedrijven gedaan. Deze wordt dan gebruikt om fabrieksmeldingen te versturen. Er is ook een mogelijkheid om zelf berichten te versturen naar alarmontvangers.

Pager op een landelijk netwerk

Een pager kan op een landelijk netwerk zitten. Dat wordt ook wel het P2000 netwerk genoemd of het KPN semafoon netwerk. Het P2000 netwerk is het meest gebruikte en moderne netwerk. Hulpdiensten kunnen hiermee communiceren naar hulpverleners. Het wordt gebruikt door Nederlandse hulpdiensten, zoals: brandweer, ambulance, traumahelikopter en KNRM. Het P2000 digitaal systeem is het systeem wat het oude analoge systeem vervangen heeft. Het systeem is in tegenstelling tot het T2000 systeem niet gecodeerd en de berichten kunnen dus door iedereen ontvangen en gelezen worden. Dit maakt het communiceren via de pager nog gemakkelijker dan het al was.